Ознака:Љубов кон ближниот

Поучни словa

Благодатта на Светиот Дух ме научи да го љубам човекот и секое создание

Милостив Господи, колку е голема љубовта Твоја кон мене грешниот. Ми дарува да Те спознаам. Ми дарува да ја спознаам благодатта Твоја. Вкусете и ќе видите, колку е благ Господ (Псалм 33,9). Ми дарува да ја вкусам благодатта и милосрдието…

Поучни словa

Љубов за сите

Старец Порфириј Кавсокаливит Љубовта е над сè. Деца мои, она што треба да нè интересира е љубовта кон другиот, кон неговата душа, Сè што правиме: молитва, совет, укажување, треба да го правиме со љубов. Без љубовта молитвата не е полезна,…

Поучни словa

Царството Божјо е внатре во нас

Лекарот на душите и телата Господ има толку љубов што сака сите луѓе да се спасат и да бидат вечно со Него на небото и да ја гледаат славата Негова. Таа слава ние не ја знаеме во потполност, но преку…

Поучни словa

Вoздвижение на Чесниот Крст Господен – II дел

Ако те натераат да решиш некоја равенка, за неколку минути ќе заборавиш како се прави тоа. Ако си ученик и те прашаат за лекцијата, која ти ја предавале пред неколку дена, ти нема да ја паметиш. Ти кој имаш толку…

Поучни словa

Животот со Бога е рај (трет дел)

Господи, Исусе Христе, помилуј ме Знаеш ли што значи еден час да велиш: „Христе, Те сакам! Исусе мој! Влези во мојот живот! Промени го моето срце! Направи да ја возљубам Твојата света волја! Да се смирам, да го примам простувањето…

Поучни словa

Со Божјиот Дух стануваме неспособни за зло

Треба да најдеме начин како да ја очистиме нашата внатрешност од секаква злоба. Кога нашата душа е осветена, тогаш таа го зрачи доброто и ние молкум ја испраќаме нашата љубов, без да изговориме и збор. Се разбира, во почетокот тоа…