Ознака:Материјализам

Поучни словa

Христијаните во светот – V дел

Користење на цивилизацијата, а не злоупотреба Христијаните, вели посланието кон Диогнет, „како граѓани споделуваат сè со останатите, а сепак сè примаат како туѓинци“; односно Христијаните, како граѓани на еден град, учествуваат во сè што тој град го предлага, а истовремено…

Идеализам

Божјата и човечката праведност II дел

Човекот понекогаш Му префрла на Бога за своите страдања. Бара рамноправност и праведност. Гледајќи дека владее нееднаквост и неправда, го обвинува Бога дека Он е причина за тоа. Во непосредна врска со ова е и признатиот проблем на оправдување на…

Достоинство

Пресвета Богородица – Највозвишен идеал за жената христијанка и воопшто за секоја жена

Кога Бог Го создал светот и рајот со сите негови убавини, како врв на сите созданија го создава човекот; го создава Адам - првиот човек. Семоќниот Бог несебично му дарувал на Адам изобилни благодатни дарови, мудрост, слободна волја и живот…