Ознака:Митрополит Николај Пловдивски

Вести од светот

Пловдивскиот митр. Николај началствуваше со празнична Литургија на која беше спомнат Киевскиот митр. Епифаниј

На 27 ноември Пловдивскиот митрополит Николај началствуваше со празничната св. Литургија во грчката митрополија на Лангада, Лити и Редина по повод 500 години од раѓањето на покровителот на епархијата, св. Дамаскин Студит, епископ на Лити и Редина. Во историскиот храм…

Вести од светот

Пловдивскиот митрополит Николај се сретна со Вселенскиот патријарх Вартоломеј

На 4-ти јуни, Пловдивскиот митрополит Николај ја посети Вселенската патријаршија и се сретна со Константинополскиот патријарх Вартоломеј. Митрополитот Николај беше придружен од Величкиот епископ Сиониј, игумен на Тројанскиот и на Бачковскиот манастир, и Знеполскиот епископ Арсениј, како и од клирици…

Вести од светот

Митр. Николај Пловдивски: Нечовечно е со рамнодушност да гледаш како Православните во Македонија страдаат

Пловдивскиот митрополит Николај по повод 24-ти мај испрати посебно окружно послание до клириците и народот на Пловдивската митрополија. Иако целото послание е напишано во духот на кирилометодиевското дело, тоа не е посветено единствено на нив, туку и на македонското црковно…