Ознака:Монаси

Поучни словa

За младиот монах со силна вера и благочестие, кој бил излечен од Христос

Кога игумен на манастирот Есфигмен бил отецот Софрониј, во манастирот живеел еден млад монах кој многу напреднал во стекнувањето добродетели. Освен со својата голема побожност, тој се истакнувал и со голема простодушност и со аскетизам. Бидејќи бил болникав и нежен,…

Поучни словa

Младиот монах

Ти благодарам Боже, што денес ми го испрати Својот раб, еден млад монах. Неговото име ќе го премолчам, за да не се возгордее и со тоа да си го уништи својот свет живот. Разговарајќи со мене за љубовта, младиот монах…

Поучни словa

Крајот на Дон Жуан

Дон Мигел де Мањара познат уште како Дон Жуан Дон Жуан, синоним за непромислен, сладострасен, заводнички живот, навистина постоел. Вистинското име му било Дон Мигел де Мањара (Miguel Mañara Vicentelo de Leca). Се родил 1632, а умрел 1679 година, како…

Поучни словa

Вторник од Петта седмица на Великиот Пост – За безгневието и кротоста

Св. Јован Лествичник Почеток на безгневието е молчење на устата кога срцето е возбудено. Средината е молчење на мислите при мало вознемирување на душата. А врвот, пак, непоколеблив мир и покрај тоа што дуваат нечисти ветрови. Ако знак на најдлабока…

Медиумите за нас

Бигорски манастир – рај за очите, мир за душата

8 јануари 2013 Овој свет храм сместен крај реката Радика, покрај шуми, ливади и раштркани села, го зема здивот на обичниот намерник. Тајната на Бигорскиот манастир се крие во жедта човекот и светот де се преобразат, да постанат нов човек…