Ознака:Морал

Поучни словa

Морализаторот на душата според Свети Порфириј (втор дел)

Морализаторот на душата е и нешто друго. Тој е нашето его. Ова значи дека сите сме создале во нашата душа одбрана, еден моќен профил, еден одбранбен механизам што не нè напушта и не ни дозволува да го видиме нашето вистинско…

Поучни словa

Морализаторот на душата според Свeти Порфириј (прв дел)

Старец Порфириј често зборуваше и откриваше една голема вистина – дека човекот не е само она што се гледа, туку главно нешто друго. Тој е и едно негово скришно Јас, спротивното јас, како што велеше, спротивниот дух. Психијатријата, психоанализата, психолошките…

Вести од светот

Патријарх Кирил: Вредноста на законот се покажува кога е заснован на моралното чувство на човекот

„Моралните императиви имаат најдиректно влијание не само врз животот на секој човек, туку и врз општествата, државите и меѓународните односи“, истакна Светејшиот Патријарх Кирил во своето излагање на 137 – то Собрание на меѓупарламентарниот сојуз во Санкт Петербург. „Нема никакви…

Поучни словa

Образование без вера: Причина за груб егоизам и пад на моралот

Нашиов век се гордее со просветеноста и со знаењето на умот. Денес е голем бројот на интелегентни луѓе кои се рамнодушни спрема верата и многумина ја мешаат со суеверието. Сега важи паролата дека само со образование и наука ќе се…

Поучни словa

Сликата на моралната машкост

Моралната машкост е добродетел која се пројавува како сила својствена на оној кој се воздигнал над сите животни неприлики и несреќи, кој е способен истрајно и непоколебливо да им дава отпорна неприликите кои го снашле и кој има цврста надеж…

Атеизам

Атеизам и морал

Човековиот духовен живот е разновиден и се манифестира низ повеќе области како што се религијата, моралот, уметноста, философијата, науката итн. Овие области на духовниот живот се различни но, многу често се поклопуваат, помагајќи си меѓусебно, како на пример, религијата со…