Ознака:Неверие

Поучни словa

Не очајувајте во несреќите и не бидете малодушни

1962 г. Почитувана...! Ви благодарам за поздравот. Ја паметам исто така молбата (од)... Многу ми е жал за него. Понекогаш со љубов се потсетувам и му посакувам да се ослободи од ѓаволските канџи. Тој не траба да го бара она…

Поучни словa

Верата и знаењето

Во возот, во едно купе помеѓу патниците се водеше разговор за верата и знаењето, за смислата и целта на човековиот животен пат на земјата итн. На една станица влегоа во возот тројца нови патници и се вклучија во разговорот. Новите…

Безбожие

Од што се раѓа безбожието

Безбожието е рамнодушност кон себеси. Најчесто, безбожниците не сакаат да веруваат зашто Бог не ги интересира. Животот, да се рече, им тече нормално, како подмачкан, тие си можат и без Бога. Тие работат, одмораат, јадат, пијат, гледаат телевизија, работат на…

Поучни словa

Силата на верата

Искрената и цврста вера има голема сила и во состојба е, според зборовите Господови, и планини да преместува (Мат. 17, 20). А во светите евангелија имаме примери како цврстата вера на друг му донела спасување од неволји и страдања. Па…

Поучни словa

Нашата вера во Бога

Верата е духовна способност всадена од Бога во душата на човекот за да го води кон тврдо и непоколебливо убедување дека Бог е: Творец, Промислител и Спасител на светот и човекот. Неа ја има само кај човекот. Кај животните вера…

Поучни словa

Силата на верата и слабоста на неверието

Многупати во срцата на луѓето се јавува страв, дека можеби низ бурата на животот ќе останат незаштитени и сиромашни, па затоа честопати нивниот ум и помисла се насочени кон тоа, како да соберат пари или да стекнат имот и други…