Ознака:Нил Мироточив

ноември

Св. Јован Милостив; преп. Нил Синајски (Мироточив); св. пр. Ахиј

12 НOEМВРИ 1. Св. Јoван Милoстив. Патријарх Алeксандриски. Рoдeн e на oстрoвoт Кипар вo кнeжeвскo сeмeјствo. Таткo му бил кнeзoт Eпифаниј. Уштe oд дeтствoтo бил вoспитан какo дoбар христијанин. Пo убeдувањeтo oд рoдитeлитe, тoј сe oжeнил и имал дeца. Нo…

Поучни словa

За покајанието

О, човеку, зошто си заклучил дека е невозможно (после падот) да достигнеш спасение? Зошто мислиш дека веќе не треба да се бориш и подвизуваш, а не одлучуваш дека напротив уште повеќе ти следува да се бориш и подвизуваш за спасение?…