Ознака:Нова Година

Богослужби

Благословот на Св. Василиј во новото 2019 – то лето Господово

Откако ја објасни природата на Света Троица и ја согледа непостојаноста човечка, како единствен непоколеблив Го најде предсуштествениот Создател на сѐ. И кога целосно се приклони кон Него, ја отфрли желбата на непостојаните. Моли се свештенотајнику Василие, копнежот за Бога…

Воздржание

Да постам или не?

Текстот е наменет за оние кои се мислат дали да постат или не; за оние кои сакаат,но не можат да го направат првиот чекор; кои се сомневаат во своите сили. Ова е само едно мало размислување за тоа како да…

Вести од светот

Вистинските новогодишни подароци

Во пресрет на новогодишните празници, раководителот на детскиот дом во Санкт Петербург и претседател на комисијата за добротворна дејност и социјална одговорност при Руската Федерација, отец Александар Ткаченко, се обрати кон останатите комерцијални организации со апел оваа година поразумно да…

календар

Нешто околу Новата Година: христијанска или секуларна?

Нова Година! Што, всушност, празнуваме на 31 декември / 1 јануари? И што значи тоа граѓанска, односно секуларна Нова Година? Тоа е моментот кога сите ние, сиот свет влегува во следното новолетие, т. е. започнува Новата Година. Зборуваме за граѓанско…

Божик

Од Св. Николај до Дедо Мраз

Во многу земји од светот символ за символ на Нова Година традиционално е сметан токму Дедо Мраз. Секој народ си го нарекувал по свое. Финците Јолу Пуки, Хрватите Деда Мраз, Турците Ноел Баба, Французите Пер Ноел, а Грците, пак воопшто…

Слова на архимандрит Партениј

Да го направиме времето свој пријател, а не непријател

Слово на Стерецот, Архимандрит Партениј, при почетокот на новото 2016-то лето Господово „Нека ни е благословено, браќа, новото лето Господово. Еве, по милоста Божја, ни се дава уште една Година за покајание. Истовремено, ни се дава и прилика малку мисловно…