Ознака:Отци на Црквата

Црква

За Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква (III дел)

Во Црквата Божја моралните добродетели самите го достигнуваат врвот совршенството кој е пристапен за човекот. Со исчистени дух и срце преобразени со таинството на светото крштение, човекот кој некогаш имал помрачена душа и бил бесчувствителен, усрдно и ревносно развива во…

Поучни словa

Старец Пајсиј – Отците на Црквата

Некогаш Отците прво заминувале во пустина и подвизувајќи се ги смирувале своите страсти. Тоа го правеле без некој свој план и програма, препуштајќи се себеси во рацете Божји. Избегнувале чест и власт дури и тогаш кога ја достигнувале мерката на…

Поучни словa

„Од слушање“ и по благодатта – V дел

Ете таква треба да биде верата, кога зборуваме за верата во Бога: „Невозможно е да не се верува“. Но постои ли таква вера кај човекот? Да, кај некои луѓе ја има: таа постои во Светиите, постои во Пророците, кои имале…

Поучни словa

Увереност во невидливото – IV дел

Но, кој процес на познание, поточно, кој процес на толкување на проблематиката околу односот помеѓу верата и разумот е поправилен: на Блажениот Августин, односно „верувам за да разберам, и сфаќам за да верувам“, или, пак, тврдењето на атеистите дека верата…