Ознака:Пасхално послание

Поучни словa

Патријаршиско послание на Света Пасха 2020

† ВАРТОЛОМЕЈпо милоста Божјаархиепископ Константинополски, на Нов Рими Вселенски патријархдо сета полнота на Црквата благодат, мир и милостод славно воскреснатиот Христа Возљубени браќа јерарси и чеда во Господа возљубени, Откако стасавме до Светата Пасха и станавме причесници на радоста на…

Поучни словa

Патријаршиско послание за света Пасха 2019

  †Вартоломеј по милоста Божја архиепископ Константинополски – Нов Рим и Вселенски патријарх до сета полнота на Црквата, благодат, мир и милост од славно воскреснатиот Христос Најчесни браќа и возљубени чеда во Господа, Поминувајќи го во пост и молитва поприштето…

Слова на архимандрит Партениј

„Старото помина, и ете, сѐ стана ново“

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Света Пасха, 2019 лето Спасителово   Мили мои браќа и сестри, Во оваа најсветла ноќ, во Евангелието од пасхалната утрена богослужба, најнапред ги сретнавме светите жени Мироносици, коишто во првиот ден од седмицата,…

Поучни словa

Пасхално послание на Архиепископот Стефан

† СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД, ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, А ПО ПОВОД ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА, ПОЗДРАВУВАЈЌИ ГИ СО ВЕЛИЧЕСТВЕНИОТ…

Поучни словa

Велигденско послание на Архиепископот г.г. Стефан 2018

† СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД, ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, А ПО ПОВОД ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА, ПОЗДРАВУВАЈЌИ ГИ СО  ВЕЛИЧЕСТВЕНИОТ…

Поучни словa

Патријаршиско послание за Света Пасха 2017

† Вартоломеј по милоста Божја, Архиепископ на Константинопол – Нов Рим и Вселенски Патријарх до сета полнота на Црквата – благодат, мир и милост од славно воскреснатиот Христос Браќа возљубени и богољубиви чеда во Воскреснатиот Господ, „Во светот ќе имате…