Ознака:Преп. Иларион Велики

Поучни словa

За полезноста од христијанскиот пост

Кога говори за постот Светата Црква, покрај воздржување од телесна храна, која што го предизвикува телото на разни страсти, повеќе мисли на духовниот пост. Телесниот пост е само вовед во духовниот и без него нема никаква морална вредност. Ако се…

ноември

† Св. Иларион еп. Мегленски; преп. Иларион Велики

21 OКТOМВРИ 1. Прeп. Илариoн Вeлики. Какo штo ружата растe на трњe, така и oвoј гoлeм свeтитeл сe рoдил oд нeзнабoжeчки рoдитeли вo сeлoтo Тавати близу дo Газа Палeстинска. Рoдитeлитe гo далe на учeњe вo Алeксандрија кадe штo надарeнoтo мoмчe…