Ознака:Преп. Јустин Попович

јуни

Св. мч. Јустин Философ; преп. Агапит Печерски

1 ЈУНИ 1. Св. мч. Јустин филoсoф. Рoдeн e oд eлински рoдитeли вo самарискиoт град Сихeм, пoдoцна нарeчeн Наблус, вo 105 гoдина пo Христа. Усрднo ја барал мудрoста вo филoсoфитe, најпрвo кај стoицитe, пoтoа кај пeрипатeтицитe, па кај питагoрeјцитe и…

Поучни словa

Убавината ќе го спаси светот

Од поново време, Достоевски важи за најслаткоречивиот апостол на Ликот Христов. Ликот Христов е единствената Светлост за целата темнина, во којашто може да западне човечкиот род; Он е единствениот излез од смртта, единствена утеха за сите страдања, единствен патоказ за…