Ознака:Прошка

Богослужби

Умилителна вечерна на проштавањето

Почеток на Великиот и Чесен Пост Засветли благодатта Твоја, Господи, засветли просвештението на душите наши. Ова е време благопријатно, ова е време за покајание; да ги отфрлиме делата на мракот и да се облечеме во оружјето на Светлината; и откако…

Богослужби

Сиропусна недела

Изгонувањето на Адам од рајот „Кога Адам го виде ангелот како го изгонува, и вратата на божествениот Рај ја затвара, силно воздивна и рече: Милостив, мене паднатиот помилувај ме“. (Икос од канонот на Утрената) Невоздржаноста и непослушноста на првосоздадените наши…

Слова на епископ Партениј

Постот како повик за средба со Христа

Слово на Неговото Преосвештенство Епископот Антаниски г. Партениј, изговорено на Божествената Литургија во Неделата на проштавањето, на 4/17 март 2024 лето Господово Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Стоејќи на прагот на Светиот и Велики Пост, духовно…

Поучни словa

Ја искачуваме Лествицата на Св. Јован Лествичник слегувајќи (IV дел)

Знаете ли што се смета за покајание? Некој ми кажа нешто многу вредно: „Еден отец на Црквата вели дека во вечноста ќе си ги гледаме гревовите“. И тој човек ми вели: - Каква е таа вечност и каков е тој…

Богослужби

Умилителна вечерна на проштавањето

Светата Четириесетница е посебно благословено време во кое го украсуваме својот внатрешен храм со добродетели. Најсуштествено во постот е изострувањето на својот дух и неговото насочување кон Царството Небесно. Јасно чувствување на желбата да се соединиме со Бога. Да оставиме…