Ознака:Простување

Слова на епископ Партениј

Молитвениот човек е најголемиот добротвор на човештвото

Слово на Неговото Преосвештенство Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на споменот на Светите Кирил и Методиј, на Светата Литургија, во бигорскиот скит во с. Битуше посветен на нив, на 24 мај 2024 лето Спасителово Христос…

Слова на епископ Партениј

Пред нас се открива едно исклучително свето време

Слово на Неговото Преосвештенство Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено на Умилителната вечерна на проштавањето, на 5/18 март 2024 лето Спасителово Возљубени, По Божјата милост и благослов еве сме во навечерието на Светиот и Велик Пост. Светата Црква на оваа специфична…

Богослужби

Сиропусна недела

Изгонувањето на Адам од рајот „Кога Адам го виде ангелот како го изгонува, и вратата на божествениот Рај ја затвара, силно воздивна и рече: Милостив, мене паднатиот помилувај ме“. (Икос од канонот на Утрената) Невоздржаноста и непослушноста на првосоздадените наши…

Богослужби

Умилителна вечерна на проштавањето

Нашиот милостив Бог, Кој добро ги познава човечките срца, знае колку е тешко понекогаш да му се каже едно „прости“ на ближниот. Нам, некако, полесно ни е да го подигнеме погледот кон небото, барајќи прошка од Него Седобриот, отколку да…

Слова на епископ Партениј

Да бидеме цветови на Христовата пролет

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено на Светата Литургија во Неделата на проштавањето, на 26 февруари 2023 лето Спасителово Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Мили мои, Светата Црква нè подготвува за најголемиот празник…

Слова на епископ Партениј

Велика Среда – избор меѓу предавството и милосрдието

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено при чинот на опростување на Велика Среда, на 20 април 2022 лето Спасителово Доколку внимававме, мили мои, на Евангелието што се читаше на Утрената, како и на содржината на целото богослужение,…