Ознака:Протојереј Александар Шмеман

Богослужба

Радосна тага

За многумина, ако не и за мнозинството православни христијани, постот се состои од ограничено количество формални, претежно негативни правила и прописи: воздржување од извесна храна, игранки, и можеби од кино. Ние сме оддалечени од вистинскиот живот во Црквата во толкав…

Блудниот син

Недела на блудниот син

Враќањето од прогонство Во третата недела од подготовката за Великиот Пост, ние ја слушаме параболата за блудниот син (Лука, 15, 11 – 32). Параболата и химните што се пеат тој ден, зборуваат за покајанието како за човеково враќање од самоволно…

Велик Пост

Великиот Пост: пат кон Воскресението

  Кога човекот се подготвува да тргне на пат, тој мора да ја знае целта на своето патување. Така е и со Великиот Пост. Пред сè, постот е духовно патување, а негова крајна цел е Воскресението - Празникот над празниците.…

Велик Пост

Простување Сиропусна седмица

Еве, остануваат уште неколку дена до почетокот на постот. Веќе за време на Сиропусната седмица којашто завршува со Неделата на простувањето, се издвоени два дена – среда и петок како потполно великопосни. Во тие денови не се служи божествена Литургија,…