Ознака:Радост

Поучни словa

Современиот свет и радоста I дел

Периодот што го врвиме е најрадосниот во текот на целата година. Кога после Воскресението Христос ги сретнал жените мироносици, Самиот им рекол: „Радувајте се!“ И сите ние, Христијаните, пееме „Христос воскресна!“ и воскликнуваме: „Радувајте се и веселете се“, зашто: „Христос…

Поучни словa

Болестите се благотворни и ќе бидеме наградени на небесата, доколку страдаме заради нив

Пред неколку години еден старец бил измачуван од болест и на крајот починал без да се пожали макар со еден збор. По извесно време, неговиот ученик исто така се разболел и, бидејќи никогаш порано не бил болен, се воспаничил и…

Поучни словa

Таткото што од вера заиграл на погребот од својот син

  Архиепископот Дамаскин Овој трогателен настан, кој ја покажува простата и чиста вера на народот, го раскажуваше блаженоупокоениот Архиепископ Атински Дамаскин (1891-1949). Еднаш, на Велика Сабота, додека идниот Архиепископ бил мало дете, неговите родители загубиле постар син. Братот на Архиепископот се…

Поучни словa

Небото се радува и за еден покајан грешник

Дојдете возљубени, дојдете отци и браќа мои, вие избрано стадо на Отецот, воплотени воини Христови. Дојдете, деца, слушнете го ова за душите ви спасително слово. Дојдете да се зафатиме со трговијата, додека е уште ден. Дојдете да си го стекнеме…

Поучни словa

Радувајте се во Господа и кога светот не ни влева радост

За духовни дела, пред сѐ, е потребен Божји благослов, а тој може да се здобие само ако побудите ни се чисти, а не ако во позадината на нашите намери стои угодувањето на нашата гордост. Несреќната случајност може да прерасне во…

Слова на архимандрит Партениј

Радоста од Воскресението – преобразувачка сила!

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на Света Пасха, по читањето на воскресното Евангелие  ако да ви зборувам и како би можел да ви ја објаснам радоста која сега ми гори во срцето!? Тоа е неискажлива радост која е…