Ознака:Ракополагање

Богослужби

„Благодат врз благодат“ на празникот на проповедникот на благодатта

Втора недела на Чесниот Пост. Недела на Св. Григориј Палама Кога би било потребно да се опише со еден збор сето она надворешно и внатрешно искуство што го доживува душата на патникот во четириесетдневното посно патешествие – тој збор, се…

Богослужби

Ракополагање во катедралниот храм Св. Александар Невски во Софија

Во велелепниот и восхитувачки ставропигијален патријаршиски соборен храм-паметник „Св. Александар Невски“ во Софија, денес, кога според новиот календар по кој се води Бугарската Патријаршија се слави Успението на Светиот Рамноапостолен отец наш и Просветител словенски Константин-Кирил Философ, во свештен ѓаконски…

Богослужби

Торжествена прослава на славното Претечево Усекновение

Бигорски слави 20-годишен јубилеј од обновата на монаштвото Усекновение на чесната глава на Св. Јован Претеча и Крстител Сега Јован Претеча во адот слегува и умрените ја слушаат неискажливата радосна вест за Христовото пришествие. Сега небесата се радуваат за Јована…

Богослужби

Достојна прослава на празникот на иконата „Достојно ест“

Со восхит и трепет се исполнува секоја благочестива душа кога размислува за славата на Онаа Која се покажа жив Храм на Царот на царевите, ново Небо од коешто изгреа Сонцето незаодно, Извор од кого ни истече Животот вечен. Умот е…

Богослужби

Сепразничен спомен на свети Партениј Лампсакиски

Осветлен со зраците на утринските молитви во спомена на светиот отец наш Партениј Лампсакиски, и облагодатен од неговото молитвено присуство во храмот, Бигорскиот свештен манастир, заедно со огромното мнозинство на негови пријатели и чеда, целосно Му се принесе себеси на…

Богослужби

Крстовден во Рајчица

Крстовден Непобедлива и недостижна, божествена сило на Чесниот и Животворен Крст, не оставај нè нас, грешните... Владее Крстот! Нему му се поклонуваат сите племиња и народи, сите поколенија и родови и со него се фалиме, велејќи заедно со блажениот Павле:…