Ознака:САД

Вести од светот

Мајк Помпео најавува посета на Фанар

Во својата најава за посета на Фанар, Американскиот секретар Мајк Помпео напомна и за религиозните слободи, што предизвика големо незадоволство кај турското политичко водство. Имено според изјавата на Стејт Департментот, Помпео ќе го посети Вселенскиот Патријарх со цел „ да…

Вести од светот

САД на страната на Вселенската Патријаршија за украинското прашање

Портпаролот на Државниот Секретар на САД, Хедер Науерт, денес даде изјава во поглед на верските слободи во Украина. „Соединетите Американски Држави силно ги поддржуваат верските слободи, вклучувајќи ја и слободата на членовите на групите да ја држат својата религија согласно…

Етичка припадност

Жигосување: Сакаат да ни вградат чипови за подобро да управуваат со нас?!

Една од најпопуларните теории е дека во иднина ќе можат да ги контролираат луѓето, користејќи технологија на чипови. Развојот на технологијата им овозможува такви сценарија ... Прво вградија чипови во добитокот, потоа во домашните миленичиња па во затворениците. Моментално им…

Агресивност

Темната страна на facebook

Автори на истражување од областа на психологијата утврдија врска помеѓу фејсбук (и другите социјални мрежи) и деструктивното однесување. Тие стигнаа до заклучокот дека фејсбукот и другите социјални мрежи создаваат почва за развој на преголемо самољубие и површно пријателство. Научниците утврдиле…