Ознака:Синодикон на Православието

Богослужби

Недела на Православието – торжество на Вистината

Нема да се одречеме од тебе, љубено Православие Годишно должно благодарение Му принесуваме на Бога, во денот кога повторно ја добивме Божјата Црква со потврдување на догмите на православието и со пропаста на злобното злославие. Следејќи ги пророчките изреки, одејќи…

Богослужби

Торжество на Православието

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Неделата на Православието, изговорено во манастирската трпезарија, лето Господово 2017 год. Ова е верата на Апостолите. Ова е верата на Отците. Ова е верата на православните. Оваа вера Вселената ја утврди. И сега…

Богослужби

Недела на Православието

Словото неописливо на Отецот, стана описливо со воплотувањето од тебе, Богородице. И кога го обнови осквернетиот образ во неговото поранешно достоинство, го соедини со божествената убавина. А ние, исповедајќи го спасението, го изразуваме тоа со збор и со дело. (Кондак…

Слова на архимандрит Партениј

Недела на Православието

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Неделата на Православието, изговорено во манастирската трпезарија   оспод да ни дава благодат, мили мои, да бидеме достојни на големото, превозвишено име што го носиме - името православни Христијани! Додека го читав пред малку…

Богослужби

Победа на Вистината

Годишно должно благодарење Му принесуваме на Бога, во денот кога повторно ја добиваме Божјата Црква со потврдување на догмите на Православието и со пропаста на злобното злословие. Следејќи ги пророчките изреки, одејќи по апостолските поуки и последувајќи ги евангелските кажувања,…