Ознака:Славољубие

Поучни словa

Гордост и Смирение III дел – Борба со славољубието

Борба со славољубието            Невидливиот поттикнувач на славољубивите помисли во нас е изумителот на гордоста, нашиот непомирлив непријател – ѓаволот. Тој им сугерира на лесно-мислените ласкатели со пријатни пофалби да го скокоткаат слухот на славољубивите души, било за да искористат некои…

Поучни словa

Гордост и Смирение II дел – Развојот на гордоста. Славољубието

Развојот на гордоста. Славољубието              Постојат три степени на гордоста. Првиот степен се состои во, на прв поглед невиното, славољубие. Ѓаволот е итар. Тој не го поставува човекот одеднаш на огромна височина, туку најнапред настојува во него да поттикне стремеж…