Ознака:созерцание

Поучни словa

Трезвеноста е едно, а тагата друго

Кога како мал влегов во Црквата, исполнет со ревност и копнеж, си сметав дека таму луѓето ќе бидат насмеани, дека Христовото Воскресение ќе им блеска во очите, дека нивниот лик и најмногу нивните срца ќе зрачат од радост. Да, крстот…

Поучни словa

Пријатни настани со старец Теофилакт

Во скитот на Св. Василиј, живеел старецот Теофилакт, кој бил многу побожен и голем борец. Секој што го познавал ја потврдувал неговата светост зашто, колку и да се трудел старецот да го сокрие своето искуство, тоа не му успевало секогаш.…

Поучни словa

Да бидеме како деца за да влеземе во Царството Небесно

Св. Теофан Затвореник Преокупирани сте со прашањето за вечноста на мачењето. Тоа е добро дело! Но, кога почнавте да размислувате за тоа, во вас се собраа недоумици, кои не можете да ги решите, па почнавте да се двоумите и во…

Поучни словa

Исусовата молитва – пат кон небото

Човекот се состои од душа и тело. Телото и сетилно и вештествено, како што е напишано во Светото Писмо: И го создаде Господ човекот од прав земен (1. Мој. 2,7). Душата е невештествена и умна: И дувна во лицето негово…