Ознака:Сретение

Поучни словa

Слово за Сретение Господово

           Ете, пак настана светло празнување! Празник што му претходи на празникот и со светлозарни зраци го просветлува целиот свет. Зашто Исток од висините, откако прими човечко тело, во Себе ги исполнува пророчките зборови, како што рекол пророкот: „Исток е Неговото…

Слова на архимандрит Партениј

Вистинската среќа – средба со Христа

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за празникот Сретение Господово, изговорено во манастирската трпезарија Архимандрит Партениј Возљубени мои, денешниот радосен, а истовремено и мошне возвишен празник на Сретението Господово, ни претставува, помеѓу другото, и една таинствена личност, една загадочна фигура,…

Богослужби

Благословот на Сретението со Бога

Да дојдеме и ние со песни божествени, да Го пресретнеме Христа и да Го примиме Оној, чие што спасение го виде Симеон! Ова e Оној што Давид Го предвести! Ова е Оној што говореше преку пророците, Кој заради нас се…

Значење

За значењето на празникот Сретение Христово

Историјат на празникот Сретение Христово Според Мојсеевиот закон било предвидено секоја жена што ќе роди машко дете да се смета за нечиста седум дена, а уште триесет и три дена таа воопшто не смеела да дојде во допир со ништо…

Богослужби

Празнична средба со Бога

Откако на раце Го прими од Дева Спасителот, роден пред сите векови, Симеон викаше: Сега го отпушташ во мир твојот слуга, Благи, зашто Те видов денес Тебе, Кој со Својата слава ги просветлуваш краиштата на вселената Стихира на Вечерната на…

Богослужби

Сретение Господово

Христе Боже, Кој со Твоето раѓање ја освети утробата на Дева, и ги благослови рацете Симеонови како што прилега, откако ни дојде во пресрет, нѐ спаси и нас. Но смири го во неволите Твоето население, и поткрепи ги нашите управители,…