Ознака:Страшниот Суд

Поучни словa

Страшниот Суд

Претстојнава недела се нарекува „Месопусна“ бидејќи во неа Црквата пропишала ограничен пост – воздржување од месо. Ова правило треба да се согледа во светлината на она што веќе е кажано за значењето на подготовката . Црквата сега почнува да нѐ…

Поучни словa

Старец Пајсиј – За Божествената промисла

Сакајќи со пример да ни покаже како Бог се грижи за своите созданија, иако ние честопати не Го сакаме, па дури и се гневиме на Него, старецот Пајсиј ни го раскажа следниов настан: „Еден подвижник, гледајќи ги неправдите во светот,…

Богослужби

Недела на Страшниот Христов суд

Во својата пракса за духовна подготовка на душите на верните пред почетокот на Чесниот пост, Црквата Божја, меѓу другото, ни припомнува и за Второто, славно Христово доаѓање на земјата и за Неговиот последен, неподмитлив суд на секоја душа човечка. Првиот…

Слова на архимандрит Партениј

Елате, благословени од Мојот Отец…

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во неделата на Страшниот Суд во манастирската трпезарија   инатата недела, мили мои, Црквата, преку параболата за Блудниот син, ни напомна за огромното Божјо милосрдие, за Божјата неизмерна и безусловна љубов и простување.…

Богослужби

Елате, благословени од Мојот Отец…

Недела Месопусна, за Страшниот Суд Со третата подготвителна недела пред почетокот на Светата Четириесетница, Неделата на Страшниот Суд, благиот наш Спасител нè воведува во Царството Свое, во Црквата на првородните, откривајќи ни го во приказна Своето повторно, величествено доаѓање и…

Богослужби

Сретение Господово и Недела на Страшниот Христов Суд

Две светлини ги осветлуваат верните овој ден, две светлини од Едниот Светлодавец. Две завеси ни отвора Црквата денес, ни отвора видик кон два прозора: едниот што гледа кон минатото, а другиот што проѕира кон иднината. Сретение Господово и Недела на…