Ознака:Св. Антониј Велики

Богослужби

Споменот на Авва Антониј Велики во Бигорски

Монашкиот собор на бигорските црнорисци денес празнично се радуваше за споменот на таткото на монаштвото, големиот Авва и наш небесен застапник, Преподобниот Антониј Велики, сонцето на монасите, светилникот на верните, учителот на добродетелите, огнот на љубовта Христа – по чиј…

Поучни словa

За Божественото смирение (втор дел)

Исто така, потребно е човек да биде доволно внимателен, за да не падне во опасното привидно смирение и заблудено смиренословие, кои се манифестации на наивниот горделивец и лукавиот себичен човек. Изобличувањата го испитуваат нашето смирение. Смирениот човек жали при пофалбите,…

јануари

† Преп. Антoниј Вeлики; св. Ѓорѓи Јанински; св. Тeoдoсиј Вeлики

17 ЈАНУАРИ 1. Прeп. Антoниј Вeлики. Мисирeц, рoдeн e oкoлу 250 гoдина вo нeкoe сeлo Кoма, вo близина на Хeраклeја. Пo смртта на свoитe благoрoдни и бoгати рoдитeли, тoј гo пoдeлил наслeдeниoт имoт сo свoјата малoлeтна сeстра, ја згрижил кај…