Ознака:Св Димитриј

Богослужби

Спомен на Светиот Славен Великомаченик Димитриј Солунски Мироточив

Помнете ги зборовите што ви ги реков Јас: ниеден слуга не е поголем од својот господар. Ако Мене Ме гонеа, и вас ќе ве гонат; ако Моите зборови ги запазеа, и вашите ќе ги запазат. Но, сето ова ќе ви…

Поучни словa

Похвалано слово за светиот великомаченик Димитриј

Браќа, дојде празникот на Христовиот воин и страдалник Димитриј, кој со вера светло ги озарува сите и со љубов ги поттикнува на вечен подвиг.   Овој преблажен маченик Христов од младоста израсна како лоза доброплодна, која со духовна сладост ги…

Богослужби

Во спомен на големиот воин св. Димитриј

Со копје прободен во ребра, заради во ребра прободениот Спасител на Крстот, го подражаваше Него, ранет со љубовта Негова, страдалнику Димитрие, покажувајќи им го на сите непобедливото во твоето сведочење. Затоа и ранетиот гонител падна, откако го прими твоето исповедање,…

Настани

Бигорски се радува на новите мошти

Со силата на Сонцето на правдата ќе се открие славата на Светиот Дух, која ги покрива и облекува телата на светиите, онаа слава што ја имале тие скриена во своите души. Зашто она што го има душата во себе...тоа ќе…

ноември

Св. вмч. Димитриј Солунски – Митровден

26 OКТOМВРИ 1. Св. вeл. мч. Димитриј. Oвoј славeн и чудoтвoрeн свeтитeл e рoдeн вo градoт Сoлун oд благoрoдни и благoчeстиви рoдитeли. Измoлeн oд Бoга oд бeздeтнитe рoдитeли, Димитриј бил син eдинeц, заради штo, сo гoлeмo вниманиe бил oдглeдуван и…

Богослужби

Спомен на великиот Поборник за вселената

Ги сакам оние што Мене Ме сакаат (Изреки 8,17), и ќе ги прославам оние, кои Мене Ме прославуваат (1 Цар. 2,30). Ниедно ветување на Господа не останало неисполнето, и ниту еден збор Негов не се покажал бессилен. Ветувањето Господово е…