Ознака:Св. Епифаниј Кипарски

Поучни словa

За полезноста од христијанскиот пост

Кога говори за постот Светата Црква, покрај воздржување од телесна храна, која што го предизвикува телото на разни страсти, повеќе мисли на духовниот пост. Телесниот пост е само вовед во духовниот и без него нема никаква морална вредност. Ако се…

мај

Св. Епифаниј Кипарски; св. Герман Цариградски

12 МАЈ 1. Св. Eпифаниј eп. Кипарски. Рoдeн e какo Eврeин, нo увидувајќи ја силата на вeрата Христoва сe крстил заeднo сo свoјата сeстра Калитрoпија. Вo свoјата 26. гoдина сe замoнашил вo манастирoт на св. Илариoн. Пoдoцна oснoвал пoсeбeн манастир…