Ознака:Св Јоаким Осоговски

август

† Неракотворна икона Христова; † Св. Јоаким Осоговски; Преп. Јосиф Исихаст

16 АВГУСТ 1. Нeракoтвoрниoт Oбраз на Гoспoд Исус Христoс. Вo oна врeмe кoга нашиoт Гoспoд гo прoпoвeдал Eвангeлиeтo и исцeлувал сeкoја бoлeст и сeкoја нeмoќ на луѓeтo, вo градoт Eдeса, на брeгoт на рeката Eуфрат, ималo нeкoј кнeз Авгар, цeлиoт…

Богослужби

Јубилејна Литургија во с. Гари

Славна е историјата на мијачкото племе од нашиот славјано-македонски народ и многу страници со неа се испишани. Векови по ред, во темната ропска епоха на османското иго, „првите искри на националната пробуда во македонската земја светнаа од спокојните кандила во…