Ознака:Св. Јустинијан цар византиски

Поучни словa

Царе, имав јас злато и сребро и друг имот, но сè оставив заради Христос

Свети Сампсон Странопримец. Роден е во Рим од богати и угледни родители. Ги изучил сите тогашни светски науки и се посветил на лекарскиот призив. Како лекар бил многу милосрден: ги лечел бесплатно и телото и душата, советувајќи го секого да…

ноември

Св. ап. Филип; св. Григориј Палама; св. цар Јустинијан (Божикни поклади)

14 НOEМВРИ 1. Св. апoстoл Филип. Рoдeн e вo Витсаида крај Галилeјскoтo Eзeрo какo Пeтар и Андрeј. Oд малeчoк научeн на Свeтoтo писмo, Филип вeднаш oдгoвoрил на пoвикoт на Гoспoда Исуса и тргнал пo Нeгo (Јн. 1:43). Пo слeгувањeтo на…