Ознака:Св. Кирил (Константин) философ

Поучни словa

Житие на преподобниот, богоносен и рамноапостолен отец наш Наум Охридски Чудотворец

Свети Наум Охридски Ете, браќа, ви го претставуваме ова свето Житие, за да не остане без помен презвитерот Наум, братот, другарот и сострадалникот на блажениот Климент, со кого тој претрпе многу беди и страдања од еретиците. Овој преподобен и свет…

Слова на архимандрит Партениј

Светлината на Светилата незаодни

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на Светата Литургија во скитот на Свети Кирил и Методиј во с. Битуше, по повод нивниот спомен Денес, мили мои, чувме од Светото Евангелие како Господ наш Исус Христос ги советува апостолите, а…

Богослужби

Светлозарниот спомен на Светите Кирил и Методиј

Како што на видливиот небесен свод ѕвезда од ѕвезда по болскотот се разликува (1. Кор. 15,41), така и во невидливото духовното небо на нашата света Црква недобројните светии зрачат со богоблескави зраци и ги разгоруваат срцата на верните, соодветно на…

Поучни словa

Похвално слово за светите и преславни учители на словенскиот народ

ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА СВЕТИТЕ И ПРЕСЛАВНИ УЧИТЕЛИ НА СЛОВЕНСКИОТ НАРОД, КОИ МУ СОЗДАДОА ПИСМЕНОСТ И КОИ ГО ПРЕВЕДОА НОВИОТ И СТАРИОТ ЗАВЕТ НА НЕГОВИОТ ЈАЗИК, ОДНОСНО ЗАБЛАЖЕНИОТ КИРИЛ И ЗА ПАНОНСКИОТ АРХИЕПИСКОП МЕТОДИЈ Светите рамноапостолни отци наши, Кирил и Методиј Благослови,…

Поучни словa

Проглас кон Светото Евангелие

ПРОГЛАС КОН СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ *¹ од блажениот учител наш Константин Философ, наречен Кирил Како што одамна предрекле пророците, Христос дојде народите да ги сврзе, зашт’ светлина е Он на сиот овој свет. Прорекле тие слепи ќе прогледаат и глуви ќе…