Ознака:Св. Серафим Саровски

Обожение

Трансхуманизам и обожение – III дел

Како што спомнавме претходно, прашањето за постоењето на Бога потполно исчезнува. Наместо да биде одговорено теоретски и умствено, тоа се заменува со доживувањето на Неговата благодат и на Неговото присуство. Кога некој го има доживувањето на единството со Бога, тој…

Богослужби

Непресушна благодат од Живоносниот источник

Твојот извор, Дево, сите ние го гледаме како нов Силоам, кој ослободува од болести, бидејќи на слепиот му се враќа видот, и сите ние примаме здравје за нашиот живот, постојано. Тропар од канонот на празникот Денес го величаме чудотоворниот источник…

јануари

Претпр. на Богојавление; Св. Сeрафим Сарoвски; Св. Силвeстeр

2 ЈАНУАРИ 1. Св. Силвeстeр eпискoп Римски. Рoдeн e вo Рим и oд свoјата младoст e изучeн вo свeтската мудрoст и вeрата Христoва. Свoјoт живoт сeкoгаш гo управувал спoрeд eвангeлскитe запoвeди. Мнoгу сe кoристeл сo пoукитe на свeштeникoт Тимoтeј, на…

Богослужби

Светлозрачен спомен на Саровскиот Светилник во Бигорската обител

Св. Силвестер, папа Римски и Преп. Серафим Саровски „Пријдете, собори на верните, со пофални песни денес прекрасниот отец да го прославиме и заедно да му воскликнеме: Преподобен отче Серафиме, ти навистина со божествен живот си се удостоил и од Бога…