Ознака:Св. Теофан Затворник

Поучни словa

Да бидеме како деца за да влеземе во Царството Небесно

Св. Теофан Затвореник Преокупирани сте со прашањето за вечноста на мачењето. Тоа е добро дело! Но, кога почнавте да размислувате за тоа, во вас се собраа недоумици, кои не можете да ги решите, па почнавте да се двоумите и во…

Поучни словa

Гордост и Смирение II дел – Развојот на гордоста. Славољубието

Развојот на гордоста. Славољубието              Постојат три степени на гордоста. Првиот степен се состои во, на прв поглед невиното, славољубие. Ѓаволот е итар. Тој не го поставува човекот одеднаш на огромна височина, туку најнапред настојува во него да поттикне стремеж…

Поучни словa

Света Причест

Покајаните, исповедани и простени гревови веќе не се во нас, ниту против нас. Тие се како стебленца, отсечени од дрвото. Кога ги сакавме гревовите, тие беа на дрвото на нашиот живот како живи гранки и се хранеа од него. А…

Поучни словa

За петтата недела од Великиот пост

Колку веќе недели пееме: „Вратите на покајанието отвори ми ги, Животодавче!“ И секогаш од Бога добиваме одговор кој нè утешува и нè поттикнува на покајание - без оглед дали е во Евангелието, или во сеќавањата врзани за деновите од неделите.…

Поучни словa

Искушенија и заблуди

  За оладувањето на срцето Не врзувај го своето срце за ништо освен за Бога (Св. Теофан Затворник) Пребивањето со Бога не зависи од нас. Бог сам ја наоѓа душата и ѝ дарувабодрост и внатрешна слобода. Ако Бог се оддалечи…