Ознака:Светата Светлина

Богослужби

Недела на слепородениот

Колку ли голема радост се раѓа во душата кога човек ќе ја види светлината на новиот ден што осамнал? Колку таа радост од светлината му е потребна на човекот, како без неа да нема смисла животот. Неговиот живот започнува со…

Слова на епископ Партениј

Со духовните очи да Го видиме Христа

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено во Неделата на слепородениот, на Светата Литургија, на 29 мај 2022 година Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух! Денеска, од евангелскиот настан предвиден од…

Настани

Светата Светлина го озари Бигорски (видео)

И годинава, како и лани, Светата Светлина, т.е. Благодатниот Оган од празниот Христов Гроб во Ерусалим, пристигна во нашата земја преку авион од братска и православна Грција. Од скопскиот аеродром, Благодатниот Оган, со благослов на нашиот старец и владика, Епископот…