Ознака:Свети Филарет Московски

Поучни словa

Радувајте се во Господа и кога светот не ни влева радост

За духовни дела, пред сѐ, е потребен Божји благослов, а тој може да се здобие само ако побудите ни се чисти, а не ако во позадината на нашите намери стои угодувањето на нашата гордост. Несреќната случајност може да прерасне во…

Поучни словa

Душата којашто се моли, Му припаѓа на Бога

Навистина е пријатно кога ќе се споменат во молитва душите на оние, за кои знаеш дека очите секогаш им се вперени кон Господа, и дека преку Него се зближуваат со нас. Само Сезнајниот Бог знае кој кому му прави поголемо…

Поучни словa

Светоста е должност на секој христијанин

Но по примерот на Светиот, Кој ве повика, и вие самите бидете свети во ситеваши постапки. Зашто е напишано:„Бидете свети, бидејќи Јас сум свет“ (1 Петр. 1:15-16) Во земните царства, народот особено ги уважува луѓето коишто му се блиски на…

Поучни словa

За односот кон ближните

Христос и грешницата Не би имал храброст на ближниот да му кажам: Сакам да ме сакаш; но ми се чини, дека не би му рекол ни: Не сакам да ме сакаш. Во тоа има нешто што одбива, нешто што отуѓува…