Ознака:Свето Писмо

Поучни словa

Библијата – книга што преобразува – (втор дел)

Ненаметливо те освојува Светото писмо е богооткриена вистина, која му се нуди на човекот, но не го присилува да ја прифати. А кога човекот ќе одлучи да му се доближи и да го запознае, тогаш уште повеќе не му се…

Поучни словa

Библијата – Книга Што Преобразува (прв дел)

(Тајните за Библијата) До каде стигнала Библијата во светот? Оваа Света книга можете да ја најдете на сите страни во светот. Неа ја има меѓу сите народи и култури. Таа е Книга за која се интересирале сите луѓе, од сите…

Вести од светот

Откриен древен град на цар Давид

Израелски археолози открија остатоци од град кој се спомнува во Светото Писмо, во книгите на Исус Навин и Царства. Научниците сметаат дека го откриле филистејскиот град Секелаг, каде што Давид нашол прибежиште кога бил гонет од Цар Саул. Во прилог…

Поучни словa

Книга над книгите

Си бил во Индија некој цар кој сакал да се прослави како голем мудрец и вљубеник во книгите, па на многу од своите чиновници им дал обврска да му набават што повеќе книги за неговата библиотека. Чиновниците се потрудиле и…

Вести од светот

Лицата со оштетен слух од Македонија се запознаа со Христијанството

Лицата со оштетен слух од Македонија, на неодамнешната средба организирана во Охрид, а во врска со проектот „Библијата и знаковниот јазик“, имаа можност да се запознаат со Христијанството. Васко Марков, кој е претседател на националниот сојуз на овие лица, вели…

Вера

Основи на православната вера – V дел

Свето Писмо Покрај Светото Предание, и Светото Писмо претставува еден вид Божјо Откровение. Светото Писмо се нарекува уште и Библија, според грчкиот збор βίβλος, што значи ‘книга’. Во Светото Писмо на Стариот Завет преку пророците е најавено доаѓањето на Месијата…