Ознака:Тага

Поучни словa

Покајанието – слатка тага на душата (II дел)

Најголемото знаење И само да си ја признаеш грешката, немоќта своја и да бидеш спремен да заплачеш, да се разочараш, Он нема да те остави да се разочараш. Веднаш те поткрепува, ги подига очите и вели: „Види, погледни тука, дојди…

Поучни словa

Покајанието – слатка тага на душата (I дел)

Најголемото знаење Доколку во нас има покајание тогаш сѐ би било поинаку. Па така, што е тоа покајание и што значи да си ги осознаеш своите гревови? Што значи тоа да жалиш поради своите грешки? За тоа ние постојано се…

Поучни словa

Таткото што од вера заиграл на погребот од својот син

  Архиепископот Дамаскин Овој трогателен настан, кој ја покажува простата и чиста вера на народот, го раскажуваше блаженоупокоениот Архиепископ Атински Дамаскин (1891-1949). Еднаш, на Велика Сабота, додека идниот Архиепископ бил мало дете, неговите родители загубиле постар син. Братот на Архиепископот се…

Поучни словa

Тажната историја за еден светогорски монах

Kога човек ќе Го остави Бога, тој станува демон. Ако, пак, е свештеник, монах или црковен човек, тој станува седум пати подемонизиран. Тој војува со Бога со јарост, мислиш ѓаволот му плаќа за да ги соблазнува луѓето, да прави нешта…

Поучни словa

Радоста, пропаст на тагата (прв дел)

Болката, грижата, стравувањата, трагедијата на душата се резултати на човечкиот пад, до кој дошло заради човековото самољубие. „Испарувањето“ на егото раѓа грижи во душата, додека природната состојба на човекот е радост, зашто Бог е радост, а душата е здив Божји,…