Сочувство по повод немилите настани

Свештената Бигорска Обител, со својот Старец, Епископот Антаниски г. Партениј, го изразува своето најдлабоко сочувство до блиските на убиените Панче Жежовски и Вања Ѓорчевска, утешувајќи ги дека во овие трагични и тешки моменти молитвите и срцата на монашкото братство се со нив. Усрдно се молиме за покој на душите на настраданите, стоејќи со цврста вера дека милостивиот Христос Бог ќе ги прими во Своите рајски обители, крај тивките води на вечниот покој.

Исто така, со нескриена горчина и изразена трогнатост изјавуваме дека длабоко сме потресени од подлиот и грозоморен акт на ова двојно убиство. Разочарани сме што и покрај нашите постојани укажувања дека во јавниот дискурс не смее да им се дава простор на разни социопати, докажани и непоправливи криминалци, манипулатори, политиканти, луѓе со болен ум и речник, коишто шират само омраза, клевети, исмевања, навреди, закани, за жал, сè уште остануваме општество кое не ги санкционира и отфрла таквите личности. Последното случување е резултат токму на оваа општествена несовесност. Овој настан ги извади на површина последиците на сета таа злоба на којашто во нашето општество преќутно ѝ се дозволени присуство и простор, најмногу во средствата за јавно информирање и на социјалните мрежи, но и воопшто во системот. А да не говориме за невидливата штета, што не е можно да се измери. Апелираме дека е неопходна повисока општествена свест, за да не дозволуваме во иднина во нашиот јавен простор да преовладуваат личности што знаат да сеат само омраза, агресија, морбидни пораки, неморал и страв. Оти, кога човек постојано ќе го консумира лошото и самиот станува лош. Да Го молиме Бога, за доброто и мирот да преовладаат најпрво во нашите срца, лично кај секого, па оттаму да се излеат и во околината што нè опкружува. Зашто не е можно да дадеме придонес за Доброто во светот, ако најнапред не го вселиме Доброто во сопственото срце.

Мили во Христа, Вања и Панче, царство ви небесно и добар ви рај!