Ознака:Упокоени

Вести од светот

Заспа во Господа Старец Ефрем Филотејски

Денес во утринските часови, после долго боледување, се упокои од целиот православен свет саканиот старец Ефрем, проигумен на светогорскиот манастир Филотеј, а подоцна основач на деветнаесет православни манастири во Аризона, САД. Старец Ефрем беше јеромонах цели 71 година и старец…

Богослужби

Христе, во светлината на Твоето лице оние што си ги избрал, упокој ги

Љубовта на Црквата Божја сјае насекаде, го прегрнала и сегашниот век, се грижи за идните, а се простира и во минатите, сѐ до самиот почеток, до созданието Адамово. Иако не е од времето, таа ги опфаќа сите во времето, за…

Вести од светот

(Видео) Се упокои Старец Григориј игумен на Дохијар, Света Гора

Старец Григориј - Игумен на Свештената Обител на Дохија (1942 - 2018) Нешто малку пред полноќ се упокои Игуменот на Свештената Обител Дохијар на Света Гора, Старец Григориј, на 76 годишна возраст. Блаженоупокоениот старец беше по потекло од Парос, каде…

Слова на архимандрит Партениј

„Во блажено успение, подај им, Господи, вечен покој…“

Слово на Старецот, Архимандрит Партениј, на Духовденската задушница, т.е. на споменот на сите од века упокоени православни Христијани, отци, браќа и сестри наши озљубени браќа и сестри, во тајната на Телото Христово, на светата заедница на Христијаните, на Црквата света…

Поучни словa

Сабота од Третата седмица на Великиот Пост

За молитвата за покојните Св. Кирил Ерусалимски: Сакам и со пример да ве уверам, бидејќи знам многумина кои велат: „Што полза има душата, која со гревови или без гревови си заминува од овој свет, кога ја спомнуваат на молитва? А…