Ознака:Украинска Православна Црква

Вести од светот

Ватопед ја искажа својата верност и поддршка кон Константинопол и Патријарх Вартоломеј

Неодамнешните изјави на еден поранешен ватопедски монах против Вселенскиот Патријарх, а во врска со украинското прашање, го поттикна манастирот да се огради од неговата изјава, нарекувајќи ја лично мислење кое не го одразува официјалниот став на самиот манастир. Имено вчера…

Вести од светот

Митрополитот Нигериски до Одескиот (РПЦ): „Повлечете ги гадостите“

Нигерискиот митрополит г. Александарговори на Светиот и велик собор во Крит, 2016 година Митрополитот Нигериски Александар со отворено писмо одговори на клеветите против Александрискиот патријарх Теодор, на митрополитот на РПЦ во Одеса, Украина, Агатангел. Митрополитот на Александрискиот престол одговара систематично…

Вести од светот

ГПЦ ја признава Православната црква во Украина?

Митрополитот на Лангада, г. Јован, директно го поставува прашањето за признавање на автокефалната Црква во Украина. Митрополитот на Лангада денес, 28 јули, сослужуваше со митрополитот Киевски Епифаниј, по повод јубилејните празнувања на крштевањето на Рус. Исто така, пред неколку дена,…

Вести од светот

Епископ на ПЦУ за прв пат возглавуваше Литургија на Света Гора

Со благослов на архиепископот Епифаниј Думенко, а на покана од Вселенскиот Патријарх Вартоломеј, епископот на Одеса и Балтикот од Православната Црква на Украина, г. Павле Јуристи, ја посети Света Гора и на 8 февруари 2019 год. чиноначалствуваше со Светата Литургија…

Вести од светот

Митрополитот Виницки Симеон пречекан со „браво“ во својата митрополија по обединителниот собор

Митрополитот Симеон Виницки и Барски е еден од двајцата јерарси на Руската Православна Црква во Украина, кои лично зедоа учество на Обединителниот собор, на кој се основа новата помесна Православна Црква во Украина. Вчера, на 17 декември, тој заедно со…

Вести од светот

Митрополитот Епифаниј избран за претстојател на обединетата Украинска Црква

Денес во Киев, во соборната црква „Света Софија“, под претседателство на Митрополитот Француски г. Емануил од Вселенската Патријаршија, беше одржан „Обединителниот собор“, на кој се сплотија сите доскорешни јурисдикции во една, единствена Украинска Православна Црква. Соборот едногласно го избра Митрополитот…