Ознака:Вечен живот

Поучни словa

За блаженството на праведните во идниот живот

Апостол Павле вели: Она што око не видело, уво не чуло, ниту на човек на ум му дошло, тоа Бог го пригот­вил за оние кои Го љубат (1. Кор. 2,9). Дали е исправно ова што учи Апостолот? „Во Царството Небесно“,…

Поучни словa

Воскресението е веќе реалност

Во ова се состои оригиналноста на христијанството: тоа учи не само за бесмртноста на душата, како големите грчки филозофи, ниту за воскресението на мртвите на крајот од времињата, како што и евреите и муслиманите со право се надеваат, туку нашето…

Слова на архимандрит Партениј

Да го поминеме Постот со богоугодни дела

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Неделата на простувањето, изговорено во манастирската трпезарија Возљубени мои браќа и сестри, еве денес, на само еден ден пред почетокот на Светиот и Велик Пост, преку Евангелието што се читаше на Светата Литургија…