Ознака:Витезда

Слова на архимандрит Партениј

Човечноста на Господ и неблагодарноста на човекот

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, во неделата на Раслабениот, изговорено во манастирската трпезаријата, 19 мај 2019 лето Спасителово   Возљубени браќа и сестри, Денес, на Светата Литургија, го прочитавме прекрасното и поучно четиво од Евангелието, каде е опишано чудото…

Богослужби

Недела на раслабениот

Во четвртата недела по Пасха светата Црква Христова го поставила за спомен прекрасниот настан со чудото, што нашиот Господ Исус Христос го извршил со раслабениот во бањата Витезда. Всушност, на еден симболичен начин, оваа недела е посветена на сите нас,…