Ознака:Вознесение

Богослужби

Вознесение Христово

Откако ја исполни промислата за наша полза, и земното го соедини со небесното, се вознесе во слава, Христе Боже наш, без да се разделиш од нас, но останувајќи секогаш со нас, и викајќи им на оние што Те љубат: Јас…

Вести од светот

До Вознесение преку распетие и воскресение

Денес црковните камбани во Ерусалим, во раните утрински часови го означија празнувањето на Христовото Вознесение – Неговото физичко напуштање на овој свет. Огромен број верни од сите краишта на светот пристигнаа во Светиот Град, за да се поклонат на овие…

Поучни словa

Колку е посовршена љубовта, толку е посвет животот

Од младоста сакав вака да размислувам: Господ се вознесе на небото и таму нè очекува. Но, за да бидеме со Господа, треба да бидеме слични на Него или да сме како деца - смирени, кротки и да Му служиме. Тогаш…

Поучни словa

Поука на вознесение на Господ наш Исус Христос

Браќа, Ете, сега настана за нас празникот на нашиот (Господ) Христос, посветол од сите празници и ги озарува сите со светлозарните зраци. Денес небесниот свод, ликувајќи, Го подзема на облак Христа, Кој се вознесува со тело кон неискажливиот престол на…

Богослужби

Вознесение Господово

Помеѓу благодатното исчекување на слегувањето на Светиот Дух, од Пасхата Господова до славната Педесетница, Синот и Словото Божјо, Господ Исус Христос, ги радува Своите следбеници со уште едно таинствено собитие: Своето Вознесение на небото, толку суштествено за спасителното провидение за…

Богослужби

Вознесение Господово

  Сите луѓе, песна победничка да Му запееме на Христа, Кој се вознесе во слава на плеќите херувимски, за да нѐ стави нас со Себе од десната страна на Отецот, зашто се прослави. Од Канонот на Вознесение Вознесението на Спасителот…