Ознака:Вселенски Патријарх г. г. Вартоломеј

Настани

Две години литургиско и канонско единство

Денеска, 9 мај 2024 лето Спасителово, навршуваат точно две години од историската одлука на Светиот и Свештен Синод на Вселенската Патријаршија, под претседателство на Неговата Божествена Сесветост, Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј, според која нашата најсвета Црква беше примена во…

Посланија

Патријаршиско Послание за Света Пасха 2024

Број на Прот. 244 † Β Α Ρ Т Ο Λ Ο Μ Е Ј ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ – НОВ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ДО СЕТА ПОЛНОТА НА ЦРКВАТА, БЛАГОДАТ, МИР И МИЛОСТ ОТКАЈ СЛАВНО ВОСКРЕСНАТИОТ ХРИСТОС…

Посланија

ОГЛАСИТЕЛНО СЛОВО ПРИ ПОЧЕТОКОТ НА СВЕТАТА И ВЕЛИКА ЧЕТИРИЕСЕТНИЦА (2024)

+ В А Р Т О Л О М Е Ј ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ – НОВ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ДО СЕТА ПОЛНОТА НА ЦРКВАТА, НЕКА ИМА БЛАГОДАТ И МИР ОД НАШИОТ СПАСИТЕЛ И ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС,…

Посланија

Патријаршиско послание за Рождеството Христово (2023)

+ В А Р Т О Л О М Е Ј   ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ – НОВ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИЈАРХ, ДО СЕТА ПОЛНОТА НА ЦРКВАТА, БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОТКАЈ РОДЕНИОТ ВО ВИТЛЕЕМ СПАСИТЕЛ ХРИСТОС  …

Посланија

Вселенскиот Патријарх Вартоломеј: Објавуваме на сите страни дека Константинопол е родителката и единствена Мајка Црква

Неговата Сесветост, Вселенскиот Патријарх г. г. Вартоломеј на денот кога се слави споменот на Свети Николај, Архиепископот Мирликиски, ја искористи можноста да испрати порака до сите страни на светот. Имено, тој чиноначалствуваше со Божествената Литургија што беше отслужена во базиликата…

Посланија

Порака на Вселенскиот Патријарх за почетокот на црковната Нова Година и за Денот за заштита на природната околина

† В А Р Т О Л О М Е Ј ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛСКИ НОВ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ДО СЕТА ПОЛНОТА НА ЦРКВАТА БЛАГОДАТ, МИР И МИЛОСТ ОД ТВОРЕЦОТ НА СЕТА ТВАР ГОСПОДА И БОГА И СПАСИТЕЛОТ…