Ознака:Заблуда

Поучни словa

Искушенија и заблуди

  Не е чист оној кој не го познава злото, туку оној кој против него постојано се бори (преподобен Исак Сирин) Ако си решен да ја оставиш својата сопствена волја и да ја следиш волјата Божја, тогаш од самиот почеток…

Поучни словa

Искушенија и заблуди

Заблуда и илузија Причина за илузијата е самоувереноста (св. Јован Лествичник) Сите луѓе се наоѓаат во извесна состојба на илузија, која произлегува од нивната самоувереност. Ние сме многу наклонети кон тоа, зашто секоја самоизмама му ласка на нашето самољубие, на…

Поучни словa

Искушенија и заблуди

  За оладувањето на срцето Не врзувај го своето срце за ништо освен за Бога (Св. Теофан Затворник) Пребивањето со Бога не зависи од нас. Бог сам ја наоѓа душата и ѝ дарувабодрост и внатрешна слобода. Ако Бог се оддалечи…

Поучни словa

Искушенија и заблуди

За Искушенијата според Св. Теофан Затворник Човекот умира за Бога и живее сам за себе (Св. Макариј Египетски) Одделен од Бога, човекот се набљудува себеси како цел сама за себе. Тоа се случува заради тоа што отпаѓањето од Бога, Кој Е полнота,…

Поучни словa

Искушенија и заблуди

За страстите Пороците се – товар на душата (Св. Јован Лествичник) Исусовата молитва има способност да ги открие вгнездените страсти во срцето, да го разоткрие ропството во кое нѐ држи искушувачот. Затоа немој да бидеш малодушен, ниту да се збунуваш,…

Поучни словa

Искушенија и заблуди

Код дух владее во тебе? Разликувај ги во себе Духот животворен од духот душегубен, убиствен (Св. Серафим Саровски) За напредување во духовен живот најважно е устројството на душата. Зашто во сѐ се работи за едно: да се преобрази нашата внатрешна природа.…