Ознака:Жена

Поучни словa

Ликот на Божјата Мајка

Богородице Дево, радувај се благодатна Марие, Господ е со тебе! Благословена си Ти меѓу жените и благословен е плодот на Твојата утроба, зашто Ти си Го родила Спасителот на нашите души. Уверен сум дека не само оние што веруваат, туку…

Домаќинка

Нека Библијата ви каже како да бидете жена

Има одредени пасуси во Библијата за жените на коишто едвај обрнуваме внимание. Тоа дека постарите жени треба да им ја пренесуваат мудроста на помладите е ценето. Тоа дека жените треба да ги сакаат своите мажи и деца е вообичаено и…

Достоинство

Каква треба да биде жената христијанка?

Женското срце е најбогатата ризница на љубов на земјата, а Христос - најголемата љубов соединета со смирение, секогаш е близок на срцето на жената чија улога е смирението и чиј призив е љубовта. Верата Христова е толку блиска на природата…

Воспитување

Промена на улогата кај мажот и жената

Местото на жената во светот во последните 2 000 години, покажува дека она на што учи Црквата, она на што учи Светото Писмо е и понатаму актуелно во животот на жената. Местото на жената во светот останува такво какво што…