Ознака:Жених

Богослужби

Светиот и Велик Вторник

Еве спасителниот брод на Црквата веќе влезе во водите на Страсната седмица и полека, смирено плови кон Голготското Распетие, зад кое зрачи нашата блескава цел. На патот кон тоа толку посакувано и долго очекувано пристаниште, во овој свет ден, пред…

Богослужби

(Видео) Светиот и Велик Вторник – Параболите за десетте девојки и за талантите

Светиот и Велик Вторник од оваа најсвета Седмица е украсен со споменот на десетте девојки од прекрасната парабола, изречена од пречистите усти на нашиот Спасител, Господ Исус Христос. Со ова воспоминание Црквата наша нè повикува да бидеме подготвени, држејќи ги…

Богослужби

Велика среда – последен повик за простување

„Премолчени се подвизите на многу цареви и војсководци, чиишто споменици и денес се сочувани; ни по слава, ни по име не останале познати градители на градови, ниту оние што со ѕидини ги опашале, ниту оние што победи во војните однеле,…

Богослужби

(Видео) Велик Понеделник

Движен од милосрдие, Христе, доброволно идеш да страдаш, Добротовору, Кој сакаш да нѐ избавиш нас од страстите и од адската осуда. Затоа ги воспеваме Твоите чесни страдања и сите го славиме, Спасителе, Твоето крајно снисходење. (Седален на Велико повечерие)  …

Поучни словa

Св. Ефрем Сирин – Поттик за покајание и градење на спасението

  Пријдете возљубени, да се зафатиме со трговија додека уште трае денот за тргување. Пријдете да го стекнеме животот вечен и да го купиме спасението на нашите души. Ајде да се зафатиме за оваа прекрасна помисла, да го посакаме Царството…