Благодатниот оган – Чудо на Христовиот гроб – VI дел

(Шести дел)

 

Кандилото што „ било запалено од ангел “ во колекцијата на англискиот крал Ателстан (930 година)

Катедралната црква на Ексетер, изградена на страната на античката манастирска црква, која била изгорена во 1003 год.

Ателстан ( 895 – 939 ) бил првиот крал што постигнал вистинска превласт над цела Англија. Околу 930 година тој го основал манастирот Ексетер кој бил посветен на Пресвета Богородица и на апостолот Петар. Англискиот крал му подарил највредни реликвии на овој манастир, земени од ризницата на царското семејство. Овие подароци беа поврзани со животот на Христос. Меѓу нив, според пишаното предание на манастирот, биле делче од трновиот венец Христов, дел од Чесниот Крст како и копјето со кое што стотникот Лонгин го прободел Христовото ребро додека Он бил на Крстот.

Копјето, кое што некогаш припаѓало на Шарлемањ, било подарено на Ателстан од страна на војводата Хуго, син на кралот на Франција, на денот кога тој ја побарал од англискот крал раката на неговата сестра.

Заедно со копјето, Хуго му го подарил на Ателстан мечот на Константин Велики, во чија што рачка бил вграден еден од клинците со кои бил прободен Богочовекот Христос.

Овој меч и светото копје биле чувани на истото место во манастирот Ексетер. Помеѓу светите дарови кои кралот Ателстан ги подарил бил и фенер од Светиот гроб Христов, кој што бил запален од Благодатниот оган. Во 1003 година, манастирот Ексетер бил запален и уништен од страна на Викинзите и данскиот крал Свејн I. И покрај тоа, светите предмети биле спасени и зачувани на безбедно место. После уривањето, била направена листа на сите свети артефакти кои биле сочувани. Листата била сочувана во два ракописи од XI век, еден на латински, а другиот на англо – саксонски, коишто биле создадени во скрипториумот на Ексетерскиот манастир под надзор на човекот задолжен за безбедноста на светите предмети, владиката на Ексетер, Леофрик. Фенерот од Светиот Гроб е спомнат во двете листи по реден број 11 и е опишан на сличен начин.

Кај англо – саксонскиот ракопис во првите два пасуси се спомнува светото копје, а малку подолу е опишан и фенерот:
– Копјето кое што го прободе светото ребро на нашиот Господ распнат на Крстот;
– Светиот фенер кој што ангел Господов го запали со небесна светлина на Гробот на нашиот Господ во предвечерието на Пасха.

 

Двете важни информации кои горенаведените листи ни ги даваат се:

а) благодатниот оган се појавил на гробот Христов и

б) ангел го запали фенерот од гробот

(Продолжува…)

Превод од англиски јазик, сестринството од Рајчица