Ознака:Автокефалност

Вести од светот

Бугарскиот Претседател Радев: БПЦ треба да води сметка за нашата блискост со Македонија

Претседателот на Р. Бугарија г. Румен Радев денес, како одговор на прашањето на Агенцијата БГНЕС дали ги поткрепува заложбите на БПЦ за признавање на независноста на МПЦ- Охридска архиепископија и заедничкото сослужение меѓу двете цркви, меѓу другото кажа: „Тоа прашање…

Вести од светот

Бугарскиот цар: Сослужението меѓу БПЦ и МПЦ-ОА е нормална работа

Поранешниот бугарски премиер Симеон Сакскобурготски изјави дека е нормално Бугарската православна црква и Македонската православна црква – Охридска архиепископија да имаат заедничко сослужение. „Во двете соседни земји, меѓу двете соседни цркви е нормално“, вели пред БГНЕС Симеон Сакскобурготски, цар на…

Вести од светот

Американски црковен историчар: Вистинско време е автокефалноста на МПЦ-ОА да биде признаена од сите

Инес А. Мурзаку е професор по црковна историја, Оддел за религија, на Универзитетот Сетон Хол во Њу Џерси, а до јуни 2016 година била основач на Одделот за католички студии. Завршила докторат од Папскиот ориентален институт во Рим и била…

Вести од светот

Познат бугарски историчар: БПЦ има долг да ѝ помогне на МПЦ-ОА

Познатиот бугарски историчар, доц. д.и.н. Милкана Бошнакова, потсетувајќи на 73-годишнината од подигнувањето на шизмата од Бугарската православна црква, во своја статија за информациската агенција БГНЕС, дава краток историски осврт за формирањето на Егзархијата, 73-годишната шизма од страна на Вселенската патријаршија…

Вести од светот

Патријарх Неофит за Македонија: ќе го исполниме својот долг

„Кога ќе треба да се исполни долгот, тоа и ќе го направиме“ - ова го рече бугарскиот патријарх Неофит специјално за Агенцијата БГНЕС, во однос на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, која во крајот на минатата година побара БПЦ…

Настани

Посета на Претседателот на Р. Бугарија и на двајца митрополити на БПЦ

Навечерие на Неделата на простувањето Денес, во навечерието на Неделата на простувањето, по Божја промисла, Свештената Бигорска Обител беше удостоена со посетата на мошне високи и значајни претставници на бугарската држава и Црква. Имено, за прв пат во долгата историја…