Ознака:Благодатен оган

Вести од светот

Пристигна Благодатниот оган во Скопје

Денеска во попладневните часови на аеродромот во Скопје, со бугарскиот државен авион „Фалкон“ пристигна Благодатниот оган, којшто беше пречекан од нашиот Архиепископ Охридски и Македонски г. г. Стефан, Митрополитот Брегалнички г. Иларион и бројно духовенство од нашата Црква. Овој голем…

Поучни словa

Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа III дел

(Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – Дваесет и четврти дел)   Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа III дел Камениот прстен што беше пронајде на дното од отворот во кој Крстот бил поставен на местото на Распетието.…

Поучни словa

Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа II дел

(Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – Дваесет и трети дел)   Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа II дел   Пресек на храмот на Голгота (гледано кон север) и точен приказ на внатрешноста на храмот каков што…

Поучни словa

Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа I дел

(Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – Дваесет и втори дел)   Автентичноста на Гробот Христов и Голготската карпа I дел   Прашањето за автентичноста за Гробот Христов е директно поврзано со автентичноста на Голготската карпа. Во 1960 година,…

Поучни словa

Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – XXI дел

(Дваесет и први дел)   Персиецот Ал- Казини (1260)   Захарија Ал-Казини (1203-1283), бил персиски лекар, астроном, географ и историчар. Неговото најпрочуено дело е космографијата под наслов „Чуда на созданието и чудесна страна на постоечките нешта“ – најпознато исламско дело…

Поучни словa

Благодатниот оган – чудо на Христовиот Гроб – XX дел

(Дваесети дел)   Принцот Саладин пред Светиот Оган, 1192 година Хроника на Англискиот опат Ричард Оваа хроника ја напишал јеромонахот Ричард, подоцна опат на манастирот Св. Троица во Алдгејт кај Лондон. Во својата хроника Ричард нѐ уверува дека и сам…