Ознака:БПЦ

Вести од светот

Црквата на Бугарија доби нов Патријарх

Вчера, на 30 јуни, Патријаршискиот изборен собор на Православна Црква на Бугарија за нов Патријарх го избра досегашниот Видинскиот митрополит г. Даниил. Изборот се одржа во два изборни круга со 138 избирачи од епархиите од целата земја. По првиот круг…

Вести од светот

Се упокои Бугарскиот Патријарх Неофит беше 28. поглавар на БПЦ

На 13.03.2024 година, по долго боледување, во Господа се упокои бугарскиот патријарх г.г. Неофит. Патријархот Неофит беше роден на 15 октомври 1945 година во Софија. На 03.08.1975 година беше постижан за монах во Тројанскиот манастир. На 25 март 1976 година…

Вести од светот

Ова лето донесе радост во животот на нашата Црква

Архиепископ Стефан, Поглавар на Македонската Православна Црква Охридска Архиепископија Се очекува наскоро коресподенција, па и средба со Вселенската патријаршија за да се договори обзнанувањето на Томосот. Архиепископот Господин Господин Стефан во интервјуто за РСЕ зборува и дека името на една…

Вести од светот

Пловдивскиот митр. Николај началствуваше со празнична Литургија на која беше спомнат Киевскиот митр. Епифаниј

На 27 ноември Пловдивскиот митрополит Николај началствуваше со празничната св. Литургија во грчката митрополија на Лангада, Лити и Редина по повод 500 години од раѓањето на покровителот на епархијата, св. Дамаскин Студит, епископ на Лити и Редина. Во историскиот храм…

Вести од светот

Пловдивскиот митрополит Николај се сретна со Вселенскиот патријарх Вартоломеј

На 4-ти јуни, Пловдивскиот митрополит Николај ја посети Вселенската патријаршија и се сретна со Константинополскиот патријарх Вартоломеј. Митрополитот Николај беше придружен од Величкиот епископ Сиониј, игумен на Тројанскиот и на Бачковскиот манастир, и Знеполскиот епископ Арсениј, како и од клирици…

Вести од светот

Вселенскиот патријарх во Адријанопол за четвртиот Акатист

„Вселенската патријаршија ги прегрнува сите нации и сите народи на кои им ја дала, преку мисионерската дејност, светата православна вера и православното крштение,“ потенцира Вселенскиот патријарх Вартоломеј во својата беседа после читањето на четвртата статија на Акатистот, во петокот, 5…