Ознака:Цар

Поучни словa

Книга над книгите

Си бил во Индија некој цар кој сакал да се прослави како голем мудрец и вљубеник во книгите, па на многу од своите чиновници им дал обврска да му набават што повеќе книги за неговата библиотека. Чиновниците се потрудиле и…

Слова на архимандрит Партениј

Христовото Царство е блиску до сите што ќе го посакаат

Слово за Цветници на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во манастирската трпезарија Отци и браќа монаси, најмили мои верници!  Празнуваме денес еден славен настан од земниот живот на смирениот наш Спасител, Господ Исус Христос. Денес, во оваа Цветна недела, Синот…

Поучни словa

Споредба помеѓу царот и монахот (прв дел)

  СПОРЕДБА НА ЦАРСКАТА ВЛАСТ, БОГАТСТВО И ПРЕВОСХОДСТВО СО МОНАХОТ КОЈ ЖИВЕЕ ВО НАЈВИСТИНСКОТО ЉУБОМУДРИЕ СПОРЕД ХРИСТА а. Гледајќи дека повеќето од луѓето ги љубат и се восхитуваат на оние нешта што (само навидум) се чинат дека се добри, повеќе…

Поучни словa

Споредба помеѓу царот и монахот II дел

Споредба на царската власт, богатство и превосходство со монахот кој живее во највистинското љубомудрие според Христа в. Доколку, пак, посакаме да го испитаме и ноќното време, монахот ќе го видиме украсен со служба кон Бога и со молитвите, пеејќи Му…